Tehnologii de fabricatie


  mocheta,tehnologii de fabricatie

- procedeul  ‘’tufting’’ sau crosetare

      Cea mai utilizata tehnologie pentru producerea mochetelor este ‘’tufting-ul’’.Aceasta denumire este sinonima in limba romana cu cea de ‘’crosetare’’. Aceasta tehnologie presupune folosirea procedeului clasic de crosetare a firelor  (poliamida ,polipropilena sau Lana) pe un strat primar textil. Asfel se pot obtine atat mochetele buclate dar si cele tunse sau combinate.Ulterior crosetarii , acestui strat primar crosetat i se adauga diverse alte straturi secundare  cu rol de intarire, armare ,flexibilizare sau rigidizare. Aceste straturi constituie spatele,dosul sau ‘’backing-ul’’ mochetelor.

-procedeul  ‘’woven’’ sau  tesere (similar procedeului de realizare a covoarelor)

       Ţeserea este operaţia prin care două sau mai multe sisteme de fire se îmbină între ele după anumite legi date de o legătura stabilită, pe un utilaj numit maşina  de ţesut. Acest procedeu este imprumutat din zona fabricatiei covoarelor. Mochetele pot fi tesute din  fire  mai lungi sau mai scurte,  care variaza in grosime, culoare, textura si material.De fapt ,produsul finit ,este un covor in rulou care se poate monta din perete in perete ca si mocheta.

- procedeul ‘’needlepunch’’  sau netesut ‘’nonwoven’’( aspect pasla)

         Cu ajutorul acestei  tehnologii se obtin mochete care nu sunt nici tesute dar nici crosetate cu aspect paslat.   Prin tipul needlepunch, producatorii belgieni au iesit din tiparele obisnuite ale productiei de mocheta (tufting). In cadrul procesului de fabricatie, firul de polipropilena este afanat prin intermediul unei mari prese cu ace, de unde si denumirea (impusatura de ac). Pentru sporirea durabilitatii, in loc de suportul obisnuit (precoat)  exista si variantele  cu suport gel (cauciuc) ,pasla( in unele cazuri) sau chiar bitum pentru variantele modulare.

                                                                                                                                                        Viorel Apostol

show/hide header&footer