Exploatare , garantie


mocheta,exploatare ,intretinere

Instructiuni de exploatare , intretinere si curatare a acoperitorilor de tip mocheta

Este demonstrat faptul ca durata de exploatare a acoperitorilor de pardoseli de tip mocheta depinde in mod direct  atat de calitatea montarii  cat si de modul riguros si profesionist in care se face intretinerea acestora.

Montajul: Montarea acestor acoperitori este necesar a fi executata  de catre echipe specializate, respectand recomandarile producatorilor si  standardele in domeniu ,folosind adezivi corespunzatori si accesorii profesionale. Din experienta noastra , un montaj corect constituie premisa necesara atat pentru o exploatare eficienta si de durata dar si pentru  o intretinere corespunzatoare.

Intretinerea si curatarea : O curatare frecventa si o intretinere corespunzatoare a mochetei  va extinde durata de exploatare si  va face  ca aceasta  sa-si pastreze aspectul apropiat de cel initial pe toata perioada de utilizare.

Nu se poate da o reteta pentru periodicitatea operatiunilor de curatare dar se poate aprecia ca frecventa acestora va fi  atat in functie de intensitatea traficului  si de conditiile particulare de mediu  in spatiul respectiv ( umiditate ,praf,fum,etc.) dar si de modul  de exploatare al beneficiarilor directi ai acestor spatii .

Intretinerea mochetei poate avea un caracter :

-regulat, caz in care  trebuie  facuta printr-o curatare obisnuia  de praf si alte impuritati efectuata zilnic prin aspirare.

-periodic, in functie de gradul de murdarire si aspect ,caz in care  curatarea se face profesional prin spalare  ,executata de catre firme specializate cu echipe profesioniste si utilaje speciale( masini monodisc cu generator de spuma ,aspiratoare de lichide )

Curatarea  periodica a mochetei se va realiza, in functie de gradul de murdarire, cu una din urmatoarele metode:

a)- curatarea mochetei prin injectie – extractie ( pentru mochetele cu grad de murdarire scazut )

b)- curatarea mochetei prin samponare ( pentru mochetele cu grad de murdarire ridicat )

Curatarea mochetei prin injectie extractie:

-Se aspira mocheta in profunzime cu un aspirator profesional;

-Se dilueaza solutia de curatare si se pune in rezervorul masinii d einjectie -extractie;

-Se curata mocheta prin injectie si extractie simultana:

-Se porneste din coltul opus iesirii;

-Se lucreaza sistematic pe zone;

-Se lara apoi sa se usuce.

Curatarea mochetei prin samponare:

-Se aspira mocheta cu un aspirator profesional;

-Se prepara prin diluare o solutie speciala, solutia de samponare;

-Se verifica prezenta urmelor de sampon rezidual( spalari anterioare),umezire cu apa si aparitia spumarii la frecare,verificare stabilitate culori si structura mocheta ;

-Se umple rezervorul monodiscului cu solutia preparata;

-Se genereaza spuma pe o bucata de mocheta recuperata si se verifica rezistenta mochetei , forta de frecare fiind mare;

-Se trece la curatatul mochetei ,distribuindu-se spuma uniform,lucrandu-se sistematic pe benzi;

-Se colecteaza imediat din urma lichidul cu un aspirator de lichide,evitandu-se umezirea excesiva;

-Se indreapta firele mochetei cu o perie cat timp mocheta este inca umeda;

-Se protejeaza mocheta de suprafetele metalice pentru a evita riscul de patare cu rugina;

-Se aeriseste bine incaperea pentru uscare;

-Se aspira cu un aspirator de praf , dupa uscare(eventual cu o perie)

Important!

Curatarea petelor trebuie efectuata in cat mai scurt timp de la producerea acestora.

Atat in cazul particulelor solide cat si lichide ,particulele sau lichidul se vor indeparta  ,cu grija,din exteriorul catre interiorul petei in incercarea de a nu mari suprafata acesteia. Ulterior se freaca usor cu un burete sau un alt material/tesatura , uscat –doar prin tamponare.

Daca pata persista  se va folosi un material /tesatura,  imbibat cu un detergent adecvat tipului de pata dupa cum este indicat orientativ  in tabelul urmator:

 

Tipul petelor

Produsul si modul de curatare

Unt,ulei,grasimi

Indepartati cat de mult posibil cu un cutit.Frecati usor cu un material imbibat cu tricloretilena apoi aplicati o solutie diluata de sampon pentru mocheta/pvc si apa.Clatiti cu apa curata.

Vin si alcool

Dupa curatarea cat mai mult posibil cu un material absorbant ,frecati usor suprafetele patate cu o solutie de sampon pentru mochete/pvc urmata de o clatire cu solutie diluata de otet alb.Apoi clatiti cu apa curata .Periati usor in directia tesaturii(in cazul mochetei)

Noroi

Lasati noroiul sa se usuce,apoi periati. Daca e necesar ,frecati cu solutie de apa calda cu sampon .

Clatiti cu apa curata.

Ceara

Indepartati usor cu un cutit sau spaclu cat mai multa ceara.Apoi aplicati o bucata de sugativa pe pata si fara a apasa ,puneti un fier de calcat incalzit. Repetati operatiunea miscand hartia pe suprafata intregii pete pana cand se absoarbe in cea mai mare parte.

Incheiati curatind pata cu un material imbibat cu solutie pe baza de tricloretilena.

Cafea ,Coca-cola si ceai

Curatati pata folosind un material imbibat intr-o solutie de sampon pentru mochete/pvc.Clatiti cu solutie diluata de otet alb (cazul mochetei) si apoi cu apa curata.

Uleiuri,gudron

Tamponati cu un material imbibat in spirt alb/alcool etilic, apoi cu un alt material imbibat in solutii de curatare pe baza de Tricloretilena.

Guma de mestecat

Frecati guma de mestecat cu gheata apoi indepartati-o cu dosul unei lame de cutit.Acelasi efect  ca si gheata produce si folosirea unui spray pe baza de azot produs de firme specializate.

Ciocolata

Frecati cu spirt alb apoi cu un material imbibat in praf de curatat.Clatiti in apa curata si periati  in directia tesaturii(cazul mochetei)

Vaselina

Frecati cu un material imbibat in terebentina apoi cu o solutie pe baza de sampon urmata in final de clatire cu apa curata

Lipici,adezivi

Indepartati pentru inceput cat mai mult din volumul petei apoi frecati usor cu un material imbibat in acetona urmat in final de clatire cu apa curata.

Aracet

Dupa ce indepartati cat mai mult posibil,frecati usor cu un material imbibat in apa calda urmat de limpezire cu apa curata

Cerneala

Indepartati cat mai mult posibil cu o bucata de sugativa.Frecati cu un material imbibat in apa calda cu sapun,avand grija sa nu udati suportul(in cazul mochetei) luand constant surplusul de apa cu ajutorul unui burete.

Iarba

Spalati cu grija cu apa calda cu sapun sau frecati usor cu un material imbibat cu alcool metilic.(methanol)

Lapte ,oua,iaurt

Frecati usor cu un material imbibat in apa calda cu praf de curatat si clatiti cu apa curata.

Vopsea

Daca pata este proaspata curatati pata ori cu un solvent(daca este vopsea cu ulei,glycerophtalic sau similara)ori cu apa(daca este vopsea pe baza de vinyl sau similara)Daca vopseaua s-a uscat indepartati usor frecand pata cu o bucata de smirghel.Apoi aplicati tricloretilena si,daca e necesar,o solutie de sampon potrivit, urmata in final de clatire cu apa.

Ruj

Curatati cu un material imbibat cu terebentina,apoi cu solutie de sampon potrivit urmat de clatire cu apa curata.

Rugina

Frecati usor suprafata patata cu un produs standard antirugina. Inainte de aplicare ,incercati produsul pe o zona care nu este expusa vederii pentru a fi siguri ca nu apare decolorarea.

Sange

Imediat frecati usor cu apa rece,apoi cu un detergent pe baza de enzyme organice.Terminati clatind cu apa curata

Zahar si produse pe baza de zahar

Dizolvati pata cu apa slab alcoolizata cu cateva picaturi de alcool metilic,apoi clatiti cu apa curata. Luati cu buretele surplusul de apa.

 

mocheta,garantie

Conditii generale de acordare a garantiei

 

mocheta rola  profesionala

Producatorul garanteaza ca, insotita de o intretinere corespunzatoare ,firul mochetei dvs. nu se va uza cu mai mult de 2 %din greutatea  sa dupa o perioada de 1 an  de trafic , de tipul celui specificat in specificatia tehnica a acesteia. Uzura despre care vorbim este definita ca pierdere de fir datorata abraziunii nu ca o schimbare de aspect .

Aceasta garantie acopera:

-defecte vizibile,observate inainte de instalarea/montajul mochetei.

-defecte ascunse, raportate catre producator  prin intermediu  IROM FLOOR COVERINGS in perioada de garantie.

Garantia este valabila doar daca mocheta este folosita in conditii normale ( corect instalata si intretinuta) si doar atunci cand informatiile despre produs, mentionate atat pe catalogul de prezentare cat si in fisa tehnica originala a produsului, au fost luate in considerare dupa cum urmeaza:

-alegerea mochetei a fost facuta in concordanta cu tipul de trafic si intensitatea uzurii,specificate clar in fisa tehnica  a acesteia .

-pardoseala suport trebuie sa fie plana , curata , fara grasimi,dura si uscata.

-masuri normale  de protectie, cum sunt stergatoarele de picioare la intrare, au fost luate.

Garantia nu acopera :

-deteriorari datorate manipularii, transportului sau depozitarii deficitare sau neglijentei.

-deteriorari datorate unor cauze externe cum sunt , intretinerea deficitara, arderea accidentala(mucuri de  tigara)sau a apei sau focului.

Producatorul,prin intermediul reprezentantului sau IROM FLOOR COVERINGS, va repara sau inlocui mocheta livrata atunci cand  sunt evidente defecte ale mochetei in raport cu standardele proprii de calitate.

Aceasta garantie este valabila de la 2 pana la 7 ani in functie de  produsul specificat .Garantia se va raporta la o depreciere proportionala  ,anuala, in raport cu valoarea mochetei la data livrarii. Garantia nu acopera cheltuieli posibile de instalare sau alte cheltuieli aditionale.

Toate reclamatiile trebuiesc comunicate in scris catre Serviciul clienti al producatorului, prin intermediul reprezentantului sau IROM FLOOR COVERINGS, impreuna cu o copie a facturii de livrare a mochetei.Toate informatiile referitoare la, denumirea mochetei,culoare,numarul de cutii sau lotul ,pot fi folositoare in scopul intelegerii problemei. Serviciul Clienti al producatorului  impreuna cu IROM FLOOR COVERINGS vor solutiona reclamatia impreuna cu clientul.In cazul in care nu se va reusi acest lucru se va apela la un expert care va inspecta mocheta la locul in care se gaseste.

mocheta modulara profesionala

Producatorul  garanteaza ca, insotita de o intretinere corespunzatoare ,firul mochetei dvs. nu se va uza cu mai mult de 2 %din greutatea  sa dupa o perioada de 1 an de trafic ,de tipul celui specificat in specificatia tehnica a acesteia. Uzura despre care vorbim este definita ca pierdere de fir datorata abraziunii nu ca o schimbare de aspect .

Aceasta garantie acopera:

-defecte vizibile,observate inainte de instalarea/montajul mochetei.

-defecte ascunse, raportate catre producator prin intermediu  IROM FLOOR COVERINGS in perioada de garantie.

Garantia este valabila doar daca mocheta este folosita in conditii normale ( corect instalata si intretinuta) si doar atunci cand informatiile despre produs, mentionate atat pe catalogul de prezentare cat si in fisa tehnica originala a produsului, au fost luate in considerare dupa cum urmeaza:

-alegerea mochetei a fost facuta in concordanta cu tipul de trafic si intensitatea uzurii,specificate clar in fisa tehnica  a acesteia .

-pardoseala suport trebuie sa fie plana , curata , fara grasimi,dura si uscata.

-masuri normale  de protectie cum sunt stergatoarele de picioare la intrare au fost luate.

Garantia nu acopera :

-deteriorari datorate manipularii, transportului sau depozitarii deficitare sau neglijentei.

-deteriorari datorate unor cauze externe cum sunt , intretinerea deficitara, arderea accidentala(mucuri de  tigara)sau a apei sau focului.

Producatorul , prin intermediul reprezentantului sau IROM FLOOR COVERINGS, va repara sau inlocui mocheta livrata atunci cand  sunt evidente defecte ale mochetei in raport cu standardele proprii de calitate.

Aceasta garantie este valabila 2 pana la 7 ani  in functie de produsul specificat. Garantia se va raporta la o depreciere proportionala  ,anuala, cu de 10% din valoarea mochetei la data livrarii. Garantia nu acopera cheltuieli posibile de instalare sau alte cheltuieli aditionale.

Toate reclamatiile trebuiesc comunicate in scris catre Serviciul clienti al producatorului producatorului, prin intermediul reprezentantului sau IROM FLOOR COVERINGS, impreuna cu o copie a facturii de livrare a mochetei.Toate informatiile referitoare la, denumirea mochetei,culoare,numarul de cutii sau lotul ,pot fi folositoare in scopul intelegerii problemei. Serviciul Clienti al producatorului impreuna cu IROM FLOOR COVERINGS vor solutiona reclamatia impreuna cu clientul.In cazul in care nu se va reusi acest lucru se va apela la un expert care va inspecta mocheta la locul in care se gaseste.

mocheta domestica

Termenul de garantie este de max 2 ani de la data cumpararii produsului .

 Garantia se acorda conform legislatiei romane in vigoare la data cumpararii, se aplica numai daca produsul este folosit corespunzator (in concordanta cu instructiunile de exploatare si intretinere).
Situatii care duc la iesirea din garantie a produsului:
-documentele de garantie nu sunt prezentate, au fost deteriorate / modificate sau sunt ilizibile;
-deteriorari datorate transportului, depozitarii sau manipularii necorespunzatoare (patrunderi de lichide,loviri , zgarieri sau alte socuri mecanice),instalarii si utilizarii  produsului in conditii necomforme cu specificatiile tehnice privind temperatura, umiditatea sau expunerea directa la radiatia solara, ploaie,zapada etc.

-instalarea necorespunzatoare in concordanta cu standardele si recomandarile producatorului.

-nerespectarea instructiunilor de exploatare si intretinere;

Prin prezenta confirm ca am primit produsul in perfecta stare  impreuna cu fisa tehnica a acestuia furnizata de catre producator si am luat la cunostiinta ca prezentul certificat de garantie este valabil numai insotit de factura de achizitie, ambele in original.

Conform HOTARARII GUVERNULUI NR 449/2003 privind obligatiile ce revin agentilor economici – persoane fizice sau juridice in comercializarea produselor de folosinta indelungata destinate consumatorilor si ORDONANTEI NR 21/1992 privind protectia consumatorilor – modificata si completata, clientii vor fi anuntati cu privire la conditiile de acordare a garantiei.

                                                                                                                                                          Viorel Apostol

 

show/hide header&footer