Dimensiuni, impachetare


mocheta ,dimensiuni,impachetare

 

    Asa cum am vazut si  la capitolul clasificari mochetele sunt produse fie in  role sau  rulou la diferite latimi   fie in dale sau module.

ROLE

    Mochetele produse in rola au latimi standard de 4m(in Europa) dar se pot fabrica si cu latimi de 5,4,3 si 2m latime. Lungimile la care sunt debitate si impachetate aceste role sunt variabile , in jurul a 25-40ml,deci 100-160mp/rola

    Latimea la care se produce mocheta in rola este importanta din perspectiva modului in care se fac masuratorile suprafetelor  care urmeaza a fi mochetate si a modului cum sunt asezate bucatile debitate pentru obtinerea   unui necesar optim de mocheta in conditiile realizarii unui numar minim de imbinari  pozitionate in zone cu trafic mai redus.

 MODULE SAU DALE

     Mochetele produse in dale au dimensiuni standard de 50cm x 50cm(in Europa) .In anumite cazuri producatorii pot furniza si dimensiuni de 60cm x60cm ,in mod ocazional ,la comanda . Exista  si producatori  in afara Europei care produc mochete modulare folosind standarde dimensionale diferite .

     De regula impachetarea se face in cutii de carton pentru 20 buc/5mp ,acestea la randul lor fiind asezate pe paleti  din lemn  in cantitati de 20 buc/100mp.

Diferente si deosebiri intre cele doua tipuri

    Mocheta in rulou este un acoperitor flexibil,  fapt care  ofera posibilitatea acoperirii unor tipuri de suprafete mai dificile,trepte,scari ,suprafete curbate puternic. Mocheta modulara nu poate fi folosita in astfel de situatii.

    Mocheta modulara a fost inventata datorita aparitiei pardoselii tehnologice si nevoii de a gasi o solutie practica de acoperire  a acesteia  .Modularitatea pardoselii tehnologice(suprainaltate sau flotante) a pus problema gasirii unei solutii de acoperire cu mocheta pe aceeasi idée ,module,mocheta trebuind sa poata fi scoasa si repusa la loc  ulterior montajului initial, in orice situatie in care apare nevoia de acces sub pardoselala .

    Structural mocheta modulara difera de cea rulou ,in principiu, doar datorita suportului .Acest suport trebuie sa confere modulelor de mocheta o caracteristica de masa si rigiditate suficiente pentru ca acestea sa se comporte ca niste placi. Acest suport al mochetelor modulare are in compozitie ,in cele mai multe dintre cazuri ,bitum-ul.

     In rest vorbim, de regula, despre aceleasi tehnologii de fabricatie ,compozitii de fir  si materiale in ambele cazuri.

     Costurile  materialului suport (bitum-ul) ,adaugarii acestuia, precum si cele ale debitarii modulare si impachetarii diferita sunt  insa mai mari in cazul mochetelor modulare decat in cazul  mochetei rulou.Din acest motiv la caracteristici similare de aspect ,compozitie fir ,masa fir folosita,tehnologie de obtinere, mocheta modulara este mai scumpa ,in medie ,cu 60-80% decat mocheta rulou.

     Acest aspect ,al diferentei de pret, face ca alegerea tipului mochetei ,rulou sau modulara ,sa tina cont de tipul pardoselii suport. Acesta este primul criteriu. Rezolvarea aspectelor tehnice este prima prioritate.

     Criteriul numarul doi de analiza este  ,fireste, pretul ,apoi urmeaza celelalte,trafic , compozitie ,design,culoare,confort,etc.

     Din perspectiva montarii, avem o alta deosebire importanta .Adezivii diferiti folositi,respectiv  lipirea cu caracter diferit ,nepermanent in cazul mochetei modulare in comparatie cu lipirea permanenta in cazul mochetei rola.

                                                                                                                                                          Viorel Apostol

show/hide header&footer